Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 20 mars 2022

Reminiscere: att förbli och aldrig ge upp

 

Psaltaren psalm 130, vers 1-8


En vallfartssång.
Herre, hör mitt rop,
lyssna när jag bönfaller dig!

Om du lade synder på minnet,
Herre, vem kunde då bestå?

Men hos dig finns förlåtelse,
och därför fruktar man dig.

Jag väntar på Herren,
jag längtar,
jag hoppas få höra hans ord.

Jag längtar efter Herren
mer än väktarna efter morgonen,
än väktarna efter morgonen.
Hoppas på Herren, Israel,
ty hos Herren finns nåd
och makten att befria.

Han skall befria Israel
från alla synder. Ps. 130:1-8

 Så många hade väntat så länge på Messias och ändå var det tre kvinnor, som dessutom inte fick någon respekt i samhället, som kände igen Jesus när han kom. Ja, förstås inte bara dessa tre prästprofeter var kvinnor. Många kvinnor följde och kände igen Jesus , ofta långt innan någon man hade fattat. Josef, Simeon i templet, visst var de tidigt ute, men de hade ju Elisabet, Hanna och mamma Maria vid sin sida. 

Läser man evangelierna som det står framstår all misogyni som kyrkan har utövat i snart 2000 år som en lika stor blasfemi som tex Putins och Kirills ursäkt för överfallet av Ukraina. Typiskt nog tog ju också Putin upp jämlika könsroller som en anledning till kriget. Vi ser ju alla det djävulska i hela Putins makt- och pengarspel: han offrar gärna värnpliktiga pojkar, han ljuger värre för varje dag som går, han plågar, förtrycker och hotar sitt eget folk och han har valt en symbol som är snarlik ett hakkors som sin egen. Men jag tror nog det tydligast demoniska är just hans kvinnohat. Det finns en meningslös ondska som alltid manifesterar sig i att hata kvinnor, barn, homosexuella män, invandrare, oföstörd natur och vilda djur (oftast djur man inte äter). Putin och Kirill är denna ondskas ansikten utåt just nu. 

I mer lightform, jämfört med Kirill och Putin, står Simon fariséen, gästerna hos Simon den spetälske och Judas Iskariot  i dessa berättelser om prästprofeterna som smörjer Jesus till Messias, för denna metafysiska ondska. Alla föraktar de kvinnorna som gör denna profetiska prästtjänst för Jesus. Alla blir näpsta av Jesus, ändå har kyrkan varit trög till att fatta detta: " Nu är ingen längre jude eller grek, slav eller fri, man eller kvinna. Alla är ni ett i Jesus." skrev Paulus till Galaterna i mitten av 50-talet efter Kristus. Snart tvåtusen år senare är det inte självklart i kyrkan. Att världen är rasistisk och sexistisk, samt ett envist klassamhälle med en slavklass längst ner är inte förvånande men kyrkan?

Nu kommer invändningen: visst är kvinnor lika mycket värda som män de har bara en annan tjänst än männen i kyrkan. Då pratar man som om Kristi kropp är en huvudfoting (kvinnorna är förstås fötterna) där det finns endast två olika sorters människor med två olika uppgifter att fylla: leda och betjäna. Men den Heliga Ande är mångfald av olika tjänster och funktioner som fördelas så att kroppen blir hel med hull och hår, kött och ben. Och skulle dessa sk "bibeltrogna" läsa som det står vore ju endast kvinnor lämpade för prästtjänst eftersom det endast är kvinnor som agerar i Samuels ställe när Davids son smörjs till Messias. Men de "läser som det står" bara när det passar in i den samhällsordning som de haft bekväm nytta av hur länge som helst är förblindade.  Den samhällsordningen kallas patriarkatet och Satan själv gör vad som helst för att upprätthålla den eftersom den plågar mänskligheten så effektivt och reducerar antalet kvinnor avsevärt*, kvinnor som alltid haft lätt för att förstå de himmelska tingen och som var först med att fatta vem Jesus är.

Men hos Herren finns nåd även för detta. Och trots patriarkala villfarelser har kvinnor ändå stått trofast kvar i kyrkans tjänst oavsett vad tjänsten har fått heta: "evangelist", "hemsyster", "prästhustru", "nunna", "diakonissa", "missionär", "sjuksyster", "söndagskollärarinna", "mamma", "husmor" och "församlingssekreterare" är bara ett urval av titlar som patriarkatet har gett kvinnor med olika kallelser vilka, om en man gått in i densamma, hade kallats präst, patriark, pastor, lärare, biskop eller påve.Vi var ofta de som först tog emot evangeliet även efter det att evangelisterna skrev. Utan kvinnor hade evangeliet inte predikats och spritts så fort som det gjordt. Tur att vi fattar även detta: att Gud inte hatar oss och inte ser oss som mindervärdiga och tur för Kirill et. al. att  "Han skall befria Israel från alla synder" det är bara att bikta sig, lämna sin forna synd och göra bot och bättring så ordnar det sig i sinom tid. Ett tips, det finns helande olja att bli smord med för läkedom och åminnelse. *Patriarkatet har dödat fler flickor och kvinnor bara på grund av att de är flickor/kvinnor under 1900-talet än alla män som dött i krig under samma blodiga århundrade.


 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar