Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

torsdag 11 februari 2016

...åt alla dem som tog emot honom

Bebådelsen av Fra Angelico (1395-1455)
Lukas 1: 28-34 ”Var hälsad, du högt benådade! Herren är med dig.” Hon blev förskräckt över hans ord och undrade vad denna hälsning skulle betyda. Då sade ängeln till henne: ”Var inte rädd, Maria, du har funnit nåd hos Gud. Du skall bli havande och föda en son, och du skall ge honom namnet Jesus. Han skall bli stor och kallas den Högstes son. Herren Gud skall ge honom hans fader Davids tron, och han skall härska över Jakobs hus för evigt, och hans välde skall aldrig ta slut.” […] Maria sade: ”Jag är Herrens tjänarinna. Må det ske med mig som du har sagt.”
Johannes 1 10-12 och 16-18 Han var i världen, och världen hade blivit till genom honom, men världen kände honom inte. Han kom till det som var hans, och hans egna tog inte emot honom. Men åt dem som tog emot honom gav han rätten att bli Guds barn, åt alla som tror på hans namn,  

Vad menade Johannes med att "hans egna inte tog emot honom"? Maria var av Arons släkt och Josef var av Juda släkt, Davids kungaätt. De tog emot Jesus. De första kristna var också judar i stor utsträckning. Var det rabbinerna med världsrykte,  tex Gamaliel, Johannes pekade ut som ovilliga att ta emot Jesus? De som dömde Jesus till döden för hädelse när han sa sig vara den väntade Messias och Guds son var ju också judar, deras stora råd Sanhedrin, men Nikodemus och Josef av Aramiteia fanns också i denna ledande inre krets.

Ingenting är någonsin helt och hållet svart eller vitt. I varje folksamling finns en Kajafas men också en Josef av Aramiteia. Kajafas som var överstepräst det året och till och med talade profetiskt verkar ganska säker på sig själv och sin goda relation med Gud den högste. Nikodemus och Josef av Aramiteia var mindre säkra. Nikodemus sökte upp Jesus i hemlighet och Josef vågade träda fram som Jesu lärjungen först när Jesus redan var död. Men Josef vågade trots fegheten ge sin gravplats till Jesus Också i varje människa finns en Kajafas och en Josef av Aramiteia. Vi väljer vem vi ska lyssna till. 

Svenska Garmarnas version av Hildegards "O Euchari in leta via" Emma Härdelins tydliga diktion gör mig lycklig:

2 kommentarer:

 1. Bra och tydlig latin,och vacker Hildegard sång det med =)

  Ja många av judarna tog inte imot jesus, men som jag förstår Paulus innebär inte det att gud "misslyckades" med israel romarna 11 talar ju mycket om det..Ty Gud har givit dem alla till pris åt ohörsamhet, för att sedan förbarma sig över dem alla.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, det ger nya perspektiv åt det där med predestination.

   Radera