Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

torsdag 18 februari 2016

Ensliga berg

Kristus i vildmarken av Ivan Kramskoy målad 1872
Lukas 4: 42 Tidigt nästa morgon gick han därifrån, bort till en enslig plats. Folket började leta efter honom och kom ända dit där han var, och de ville hindra honom från att lämna dem. 

Johannes 6: 14-15 Då människorna såg vilket tecken han hade gjort sade de: ”Detta måste vara Profeten som skall komma hit till världen.” Men Jesus, som förstod att de tänkte tvinga honom med sig för att göra honom till kung, drog sig undan till berget igen, i ensamhet.
Varför smiter Jesus undan när folk känner igen honom som Guds Messias, den smorde, kungen? Varför inte bara förklara: " jo jag är Messias men inte som ni tror att Messias ska vara utan som jag är." Inget av ögonvittnena till Jesu verksamhet återger någon fullständig teologisk förklaring till vad Jesus anser om sig själv som Messias. I stället dör han, uppstår och så besegrar han ondskan. Han bara är Messias. Men de teologiska utläggningar Jesus delar efter sin uppståndelse får vi veta mycket litet om. Vi får stå där utan facit och utan synlig Messias. Som människorna Jesus mötte då kring år 33 i Galliléen blir vi lämnade åt oss själva medan han vandrar i ensliga berg. Därför tror jag att det är där vi kan möta honom, inte som vi tror att han är utan som "jag är".

Miserere med The Sixteen som också bjuder på engelsk översättning av texten som är hämtad ur Psaltaren 50-51.

8 kommentarer:

 1. Jesus hade inga ambitioner att bli en värdslig kung i Palestina några få år , hans mål var betydligt högre , kung för alla folk till evighet, han kallar sig själv människosonen vid några tillfällen som åter finns i Daniel 7:13-14.Fin musik =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Nej Jesus hade djupare ambitioner än folket. Du och Daniels bok, tack vare dig knäckte jag denna bildgåta direkt:http://blogg.svenskakyrkan.se/vandravagen/2016/02/18/gissa-bilden-del-lviii/#comments

   Radera
  2. Bra, ser ut att du gissa rätt på Daniel 7 och dom olika världsrikena som kommer in på världs scenen i form av odjur =) själv ska jag göra något "jornära" idag ,byta jord på alla mina krukor jag ska ha på balkongen i sommar och ev hämta en säck cement i kolonin och testa gjuta en betongkruka till, ja man måste ju få något gjort även om man har semester ;)

   Radera
  3. Där ser man vad nytta man kan ha av en JV-bakgrund=) Låter härligt med krukjordebyte. Jag brukar vänta med jordbyten tills man kan vara ute i vårsolen för att slipap så mycket jord inomhus, det är lite sent för växterna mn de klarar sig ändå. Nu måste jag dock så chili och andra långsamväxare ändå så det blir nog jordbyte för en del växter.

   Radera
 2. ja guds rike i Daniels bok och här på jorden är absolut viktiga för jv =) det komiska är att ledarna lär ut att inga andra kyrkor begriper detta,och bara tror på himlen som slutstation . det är bara dom väldigt heliga och smorda ledarna i Brooklyn som har sådan fantastiskt bibel insikt =) ...lätt att inbilla folk sådan smörja när man skrämmer och förbjuder sina medlemmar från att ha kontakt med andra kyrkor och läsa deras alster.

  jag håller på för fullt här nu och gjuta betongkruka inomhus men blev varse att jag borde haft en svart sopsäck under, blev lite cement kladd på hall golvet, är ett tag sedan jag sådde busk tomat och en lite högre variant och dom är ca 2 cm höga nu, men chilli vill inte titta fram ännu fast det gått 2 veckor nästan, har förstått dom vill ha mycket värme, eller så är problemet att jag tog en chilli från frysen och tog fröna från 1 chiilie, kanske inte fungerar efter frysboxen i västa fall får jag köpa plantor lite längre fram :P.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kyrkliga ledare är av samma skrot och korn som andra, ju mer sektliknande grupp desto värre. JV och islam är ju oerhört lika i nästan allt. Arius har många anhängare ännu idag, just arianismen har aldrig dött ut. Men arianismen var ju den mest spridda av lärorna i den tidiga kyrkan som bedömdes som heresi så det är inte ägnat att förvåna. Hur som brukar dessa grupper knappt ens våga nosa på andra uttryck än sina egna och då bara med ett föraktfullt rynk på näsan. Då blir man rätt "dum" och oinsatt.

   Förra året fick jag ingen chili alls men efter någon vecka ovanför ett värmeelement i söderfönster och först under lock tog den sig men sedan när den kom ut en dag blev den nertrampad av Smilla =(


   Du kanske måste vänta ännu lite till på dina frön annars går det bra att köpa en färsk chili och ta frön från den, sätta i kylskåp någon dag och sedan så.

   Radera
 3. Bilden som jv ledningen har av vad som är okej att världen drabbas av eller bör drabbas av är inte helt olik IS ;)

  https://orthocath.files.wordpress.com/2010/04/armageddon.jpg

  ouch smilla då...jag har testat att sätta krukan nu vid elementet tydligen vill dom ha runt 20 grader för att gro, blir det inget får jag köpa nya.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja för den som har läst lite JV-skrifter är Daesh/IS definitivt lite samma skrot och korn fast JV förösker ju inte medvetet provocera fram Harmageddon medan det är just det IS/Daesh gör.

   Radera