Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 1 februari 2016

Eldorado RIP

"nelle nebbie del nord […] la troverai"

Nu har ytterligare en viktig kulturpersonlighet i mitt liv dött; Kjell Alinge som var the sound track of my youth. När jag gick på gymnasiet och satt uppe sent och pluggade med en liten sparkande bebis i magen gick Eldorado i bakgrunden. Eftersom ett av mina gymnasiespråk var italienska var Eldorado just det för mig. Där presenterade nämligen Kjell Alinge oss för musik man aldrig hörde någon annanstans på den tiden vi inte ens kunde drömma  om Spotify eller You Tube. 

Gianna Nannini, Eros Ramazotti, Mia Martini, Isadora Juice och Loredana Berté med sina raspiga stämmor var fantastiska och texterna var verkligen guld för en häpet lycklig språkstuderande. Men ingen var så magisk som Alice och allra mest magisk var "Nomadi". Aktuellare än någonsin.

Hittar ingen textsatt version på You Tube, men här kommer texten för sig:

Nomadi che cercano gli angoli
della tranquillità
nelle nebbie del nord
e nei tumulti delle civiltà
tra i chiaroscuri
e la monotonia
dei giorni che passano.

Camminatore
che vai cercando la pace
al crepuscolo
la troverai
la troverai alla fine della strada.

Lungo il transito
dell'apparente dualità
la pioggia di settembre risveglia
i vuoti della mia stanza
ed i lamenti della solitudine
si prolungano.

Come uno straniero
non sento legami di sentimento
e me ne andrò dalla città
nell'attesa del risveglio.

I viandanti vanno in cerca
di ospitalità nei villaggi assolati
e nei bassifondi dell'immensità
e si addormentano
sopra i guanciali della terra.

Forestiero che cerchi
la dimensione insondabile
la troverai fuori città
alla fine della strada.

5 kommentarer:

 1. Jo eldorado minns man som hade bra musik , som du berättar var det ju andra tider förr när vi bara hade radio att tillgå eller köpa LP skivor, minns man hade bandspelare och spelade in den bra musiken från radion =). Här nere i Helsingborg hade vi sådan lyx så det sändes tidigt pirat radio ute från öresund pga lagar, som senare blev lokal radio med bra musik för oss som var unga då .
  Lars

  SvaraRadera
  Svar
  1. Intressant med någon slags piratradio. Vet att mina föräldrar åkte upp på Luossavaara för att försöka få in radio Luxemburg på radion för att lyssna på Elvis i slutet på 50-talet. Annars var det skivaffären som gällde pappa hade massor med Elvis-skivor i singelstorlek men med fyra - fem låtar på varje.

   Vi hade en skivaffär när jag var ung där man fick lyssna på skivorna innan man köpte dem. Där beställde jag också Livsviktigt med Fredá när jag hört dem och naturligtvis har jag Nomadi på singel. Min kompis med bättre ekonomi har hela LP:n Park Hotel.

   Radera
 2. Jag minns bara humorprogrammet, vad det nu hette, med Kjell Alinge och Janne Forsell. En del fraser därifrån var som bevingade ord, lite som Monty Python.
  Jag läste också italienska på gymnasiet och märker till min glädje att jag ändå förstår texten hyfsat. Men jag skulle inte klara att använda italienska om jag var turist. En gång för flera år sedan var jag där och blandade ihop "Kyrka" (chiesa) med "nyckel" (chiave). Jag och hotellkillen hade en lång diskussion om vad jag skulle "lägga kyrkan nå'nstans". Det tog en lång stund (det var ju så viktigt, med nycklarna) innan den absurda diskussionen tog slut .
  Klaus

  SvaraRadera
  Svar
  1. Återigen en sak vi har gemensam. Märkligt att vi levt något slags parallella liv men nu möts vi , alltså hade Einstein rätt och Euklides fel-paralllella linjer kan visst mötas till slut.

   Ja tänk, en gång i tiden hade man också nycklar på hotellen. Vilken nostalgitripp detta blev.

   Radera
 3. Förresten hade vi närradio i Kiruna som var riktigt bra. Min vän Åsa och jag gjorde många program där. Vi var nog rätt inspirerade av Eldorado bl.a.

  SvaraRadera