Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 29 februari 2016

Självkänsla och självkännedom

Kristus och äktenskapsbryterskan som Lucas Chranach d.y. uppfattade scenen 1542
Lukasevangeliet 18: 9–14 Till några som litade på att de själva var rättfärdiga och som såg ner på alla andra riktade han denna liknelse: ”Två män gick upp till templet för att be, den ene var farisé, den andre tullindrivare. Farisén ställde sig och bad för sig själv: ’Jag tackar dig, Gud, för att jag inte är som andra människor, tjuvar och bedragare och horkarlar, eller som tullindrivaren där. Jag fastar två gånger i veckan, jag lämnar tionde av allt jag köper.’ Men tullindrivaren stod avsides och vågade inte ens lyfta blicken mot himlen utan slog med händerna mot bröstet och sade: ’Gud, var nådig mot mig syndare.’ Jag säger er: det var han som gick hem rättfärdig, snarare än den andre. Ty den som upphöjer sig skall bli förödmjukad, men den som ödmjukar sig skall bli upphöjd.”

Johannesevangeliet 8: 1- 11 Jesus gick till Olivberget. Tidigt på morgonen var han tillbaka i templet. Allt folket samlades kring honom, och han satte sig ner och undervisade. De skriftlärda och fariséerna kom då dit med en kvinna som hade ertappats med äktenskapsbrott. De ställde henne framför honom och sade: ”Mästare, den här kvinnan togs på bar gärning när hon begick äktenskapsbrott. I lagen föreskriver Mose att sådana kvinnor skall stenas. Vad säger du?” Detta sade de för att sätta honom på prov och få något att anklaga honom för. Men Jesus böjde sig ner och ritade på marken med fingret. När de envisades med sin fråga såg han upp och sade: ”Den av er som är fri från synd skall kasta första stenen på henne.” Och han böjde sig ner igen och ritade på marken. När de hörde hans svar gick de därifrån en efter en, de äldste först, och han blev ensam kvar med kvinnan framför sig. Jesus såg upp och sade till henne: ”Kvinna, vart tog de vägen? Var det ingen som dömde dig?” Hon svarade: ”Nej, herre.” Jesus sade: ”Inte heller jag dömer dig. Gå nu, och synda inte mer.”

10 kommentarer:

 1. Bra tavla av lucas, jesus ser verkligen ut som en söndagsskole jesus men också som en lärd från antiken i toga liknande kläder, en del runt jesus ser ju verkligen ut som elaka troll och kvinnan tycks gömma sig bakom jesus med hängande huvud , jesus tycks peka på henne med öppen hand, som vad har hon gjort er för ont.

  Äktenskapsbryterska, skulle tro att hon fortfarande var gift på "pappret" med sin man, men som inte kommer och för sin talan och anklagar henne vid denna rättegång,kanske var det ett misslyckat äktenskap och mannen brydde sig inte om att anklaga henne, kanske hon funnit en ny man som hon kände att hon älskade, fariseerna var ju "elaka troll" i det avseendet man var mer intreserat av principer till döds uppenbart, men jesus vände ofta på det och sa exempelvis att sabbaten skapades för människan och inte tvärt om så att människor skulle vara slavar under regler och lagar. brukar kallas för en legalistisk syn allting tolkas som regler och förbud och någonstans i skriften sägs det att lagens bokstav dödar, men anden gör levande.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja inte var det världens vackraste fysionomer Lucas Cranach hade hittat till denna. Jag får som för mig att det kan vara karikatyrer av människor han ogillade en del av dem. Jag tycker också om att Jesus har ortodoxa judars tinningslockar trots att tiden var antisemitisk så det förslog. Visste Lucas Cranach att Jesus var jude, alla var ju inet helt med på det vid denna tid. Luther fick ju skriva en trakat om att Jesus var jude eftersom det liksom fallit i glömska av allt judehat.

   Jag tänker som du om denna text var fanns mannen? Inte bara hennes älta make om han fanns, men mannen hon var tillsammans med när hon togs på bar gärning. Eller fanns ingen man nummer två? Hon kanske bara gjort det oerhörda att försöka skilja sig, det kunde ju bara män göra aldrig en kvinna. Eller så är det som vanligt-allt är kvinnans fel.

   Det finns många intressanta målningar av denna scen så det blir fler denna vecka, jag kunde helt enkelt inte välja bara en fastän denna är så intressant både vacker och full av svart humor.

   Radera
 2. Kom att tänka lite på Hieronymus-Bosch som är specialist på troll =)

  http://www.wikiart.org/en/hieronymus-bosch/the-carrying-of-the-cross-1480#supersized-artistPaintings-195388

  kanske som nutidens film där skurkarna typ har svart kostym och svarta solglasögon och stor picka så man känner igen dom så verkar både Lucas och Bosch måla människor från sina sämsta sidor som elaka troll .

  Du kom på en vinkling som jag aldrig tänkte på kanske kvinnan ville ha skilsmässa, vet att jesus och fariseerna vid något tillfälle kom i samtal med varandra om skilsmässo intyg och att en man har rätt att skiljas från sin hustru....men inte tvärtom tydligen att kvinnor skulle ha sådan rätt enligt farisee sätt att tänka :P

  SvaraRadera
 3. p.s vet inte om du ser det förresten i Lucas Ch´ranach målning jesus håller kvinnans hand i sin.En detalj som säger en del =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Faktiskt missade jag det och det är ytterligare en detalj att älska med denna målning. Detta är den målning som kryper närmast aktörerna egentligen ser vi ju bara ansikten och det lägger ju till en del till intimiteten.

   Radera
 4. Under medeltiden ch fram till våra dagar har detta med målare, särskilt kyrkomålare, och deras karikatyrer varit en del i konsten. Jag har undrat över detta och säkert finns svar att få: hur kunde de få göra så? Varför åtalades inte Dante när han skrev sin Komedi? Varför gick konstnärerna som karikerade påvar och furstar på elaka sätt skadeslösa medan andra hängdes för minsta förseelse utanför konst och kyrka?

  Att begära skilsmässa kan även för en kvinna även idag vara livsfarligt, det var därför jag tänkte på detta. Att bryta ett äktenskap behöver inte vara så enkelt som vi ser det numera.

  SvaraRadera
 5. Helt rätt Alma,läste om ett tragiskt fall i Köpenhamn,invandrar familj från Turkiet som när familjen kom till norden ville kvinnan skiljas och menade på att vi lever i moderna tider, mannen sa inte mycket och visste nog med sig att dom inte trivdes ihop. Men sorligt nog tyckte hennes brödrar att hon vanärat familjen som slutade med knivmord, en ung kvinna som slutade sitt liv bara för sådana dum sak /:

  Sen tror jag medeltiden är väldigt väldigt underskattad inte minnst för att tidsåldern jämn och ständigt används som en motpol till det moderna och upplysta ,tyvärr finns det populär vetenskapliga skrifter som inte för så länge sedan slog i folk att medeltidens folk trodde på en platt jord och att columbus var rädd att han skulle segla "över kanten" som är nonsens.

  http://fof.se/tidning/2005/5/nar-jorden-blev-platt

  Ett annat exempel är karniken Copernicus , jesuiterna som var välkända astronomer bekräftade Copernicus ideer som kunde ses som ett öppet ifrågasättande att den heliocentriska systemet kan vara rätt, men pga protestantiskt uppror och att Copernicus bok var svårläst och otillgänglig för den större allmänheten så blev det ingen hit ....så man får väl konstatera att det fanns fakta utbyte och olika ideer som nöttes mot varandra även på medeltiden. Men "åsikts korridor" är ju inget som försvunnit i vår nutid vad som anses passande att man får lov att tycka , kolla media, fel åsikt där är du rökt ;)sträckbänkar,tumskruvar och tortyr är monstroöst säger folk och idag har vi Guantánamobasen där muslimska terrorister torteras och pumpas på info.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja medeltiden var den tid då vi fick de första universiteten och allt drvel om att Katolska kyrkan trodde att jorden var platt och attd e bekämpade naturvetenskap är ju också helt fel. All naturvetenskaplig forskning i moderna menings började i katolska universitete för att få reda på vad som hände med nattvardselementen på molekylnivå när de förvandlades till Jesu kropp och blod. Sådan a ambitioner gillar jag och de gav oss modern naturvetenskap.

   Europas ungtid burkar medeltiden också kallas, det tycker jag är mycket bättre. Det var till stor del en optimistisk tid men lite omogen på många sätt som det verkar.

   Radera
 6. Ett rätt intressant Klipp Alma om musik utveckling under medeltiden.

  https://www.youtube.com/watch?v=5ZTD8zQhu1Q

  ca 6 min in i klippet berättar program ledaren hur biskopen reagerade på denna nya musik ,som är intressant =) som jag tror kan tolkas att det fanns hög respekt för konsten , kyrkan själv brukade ju sätta upp olika liturgiska spel och teatrar under medeltiden, vet att Hildegard och hennes "systrar" också hade sådan teater. Vet att i den katolska katekesen står det något om att musik kan hjälpa människor till helgelse, vet dock inte hur gamal den insikten är i katoska kretsar .Misstänker därför att konstnärerna i kyrkans kretsar förr fick hållas rätt mycket .

  SvaraRadera
  Svar
  1. Det måste ha funnits en hög respekt för konsten eftersom kyrkan stod ut med karikatyrer av påvar i helvetet eller skärselden. Även litteraturen som Dante, Chaucer eller Boccaccio som verkligen hånade prelater och munkar. Likadant var man ju både kungar och präster snälla med heliga Birgitta trots muntliga utfall som kunde göra den mest hårdhudade sårad.

   Radera