Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

fredag 12 februari 2016

Nåd och åter nåd

Johannes evangelium 1: 16-17 Av hans fullhet har vi alla fått del, med nåd och åter nåd. Ty lagen gavs genom Mose, men nåden och sanningen har kommit genom Jesus Kristus.

Lukas evangelium 4:18- 21 Herrens ande är över mig, ty han har smort mig till att frambära ett glädjebud till de fattiga. Han har sänt mig att förkunna befrielse för de fångna och syn för de blinda, att ge de förtryckta frihet och förkunna ett nådens år från Herren. Han rullade ihop boken och gav den tillbaka till tjänaren och satte sig. Alla i synagogan hade sina blickar riktade mot honom. Då började han tala till dem och sade: ”I dag har detta skriftställe gått i uppfyllelse inför er som hör mig.” 
Nåden och fullheten är praktisk. Alla ska märka dem. De ska bli kropp och handling.
En ny ordning är på väg då de fattiga äntligen ska få glädja sig, de förtryckta och fångar ska bli fria, de blinda få sin syn och det nådeår som skulle firas vart sjunde år börjar åter hållas i helgd och ära. Nåd är inget andligt flum utan en praktisk vardaglig erfarenhet. hela vår tillvaro beror på nåden. Vi finns eftersom nåden ville det. Det är vårt utgångsläge.

Det är för Jesu del vägen till Jerusalem som är hans kärleks väg. O Jerusalem av Hildegard av Bingen påminner oss om den staden med allt vad den innebär av hopp och lidande:

O Jerusalem, fundamentum tuum positum est
cum torrentibus lapidibus,
quod est cum publicanis et peccatoribus,
qui perdite oves erant,
sed per Filium Dei invente ad te cucurrerunt
et in te positi sunt.


O Jerusalem, your foundation is laid
with burning stones,
which are the tax-gatherers and sinners
who were lost sheep,
but discovered by the Son of God
they ran to you, and were placed in you.
 

5 kommentarer:

 1. Härligt, lyssnade på Hildegard innan jag skulle iväg i morse =)

  Så blev lagen en övervakare fram till Kristus,säger skriften.

  http://www.svd.se/flyktingpojkar-utnyttjas-sexuellt/av/ivar-arpi

  Ja en viss ordning /lag) måste det vara för att nåden ska kunna fungera, tänker lite också på andens frukter som bibeln säger att det finns ingen lag mot den, och det är ju härligt när nåden får vara allt =)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Hildegard har skrivit så mycket vacker musik, kul att du gillade den.

   När man läser om denna fruktansvärda sedvänja som du länkar till, ett arv från antikens hellenistiska attityd att man inte har sex med kvinnor för nöjes skull utan med småpojkar förstår man att vi behöver en lag. Och att nåden inte handlar om annat än att befria förtryckta.

   Man blir ju galen annars av att höra om all ondska i världen. Om jag inte trodde att Jesus hade sanningen och att Himmelriket till slut ska genomsyra allt då hade jag nog gått i sjön.

   Samtidigt är det hemskt att Afghaner inte ska kunna välja på annat än talibaner och laglöst kaos. Det finns en hel del att fasta och be för. Jag tänker att de levande stenar som bygger det himmelska Jerusalem kan också bestå av de män som våldtar småpojkar i Afghanistan. Nyss mötte jag en så brinnande kristen från just Afghanistan. Han var så genomlyst av Jesus att det lyste om honom. Honom ska jag ha som målbild.

   Radera
 2. Jo det är väl därför folk ser ut som dom har sålt smöret och tappat pengarna när man exempelvis sitter på arbetsförmedlingen Alma, människor över lag har inget hopp , jag precis som du tror på gudsrike här på jorden till slut =)

  Jo och att umgänge med kvinnor är så förbjudet tydligen så att kvinnorna låses in i hemmet får bli små pojkar istället då.Släpp ut kvinnorna säger jag , grabbarna måste ju ha något att drömma om, och som inte bara handlar om krig =), lag och nåd verkar behövas både och i Afganistan.

  https://www.youtube.com/watch?v=DlqFH0SJAEU

  SvaraRadera
  Svar
  1. I hellenismen var det ungefär likadant. De gamla grekerna lät bara slavkvinnor röra sig fritt, "fria" grekinnor satt inlåsta i sina hus från sju års ålder. Men jag tror den homosexuelitet som grekerna ägnade sig åt (väldigt lik den afghanska) handlade om att man föraktade kvinnor så mycket och trodde att det inte var fullt mänskliga. Aristoteles menade att kvinnor var till 75% människor och det var antagligen ett fall framåt för kvinnosynen. Det ansågs som oerhört löjligt av en man att ha sex med kvinnor för nöjes skull, ungefär som att vara lagd åt att välja kor som partner.

   I Afhanistan är det antagligen en blandning av det hellenistiska nedvärderandet av kvinnor och avsaknaden av berörbara flickor. men jag misstänker att även flcikor våldtas i stor utsträckning så brukar brutalpatriarkala kulturer fungera. Ju mindre av kvinnan som får synas desto "lovligare" byte blir hon i utsatta lägen.

   Radera
  2. Bra med nätet som låter nya kompositörer publicera sig!

   Radera