Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

tisdag 16 februari 2016

Nya vänner

FN-föreningen i byn låg vilande några år, så kom vännen Lena på att vårt "de fyras gäng" bestående av vänner som träffades då och då för att äta och mysa skulle göra något av våra sammankomster och så startade vi om FN-föreningen. Nästan samtidigt kom elever på skolan där tre av oss jobbade på att begära från kommunen att vi skulle bli FN-skola. Ja det lilla blev plötsligt stort. "Så är det att gå i förutberedda gärningar" skulle svärfarfar Amund ha sagt, och naturligtvis skulle han ha helt rätt.
Att gå i Jesu fotspår är som att... gå i Jesu fotspår. Han har redan trampat upp stigen i snön och då är det så mycket lättare att gå än om man ska bana vägen alldeles på egen fot. Detta med FN-föreningen är verkligen så. Allt har liksom gjort sig själv. Igår inbjöd vi till samvaro för att lära känna nyanlända och andra som vill umgås med nya bybor och jag tänkte att det blir väl vi i styrelsen som de ursprungliga vännerna plus den käre Hr. Bråddjup.

Men vi blev ett stort gäng av så intressanta människor. Pensionerade missionärer som jobbat med brunnsborrning i Indien och solenergi i Kina. Två syriska nyanlända, en taxichaufför med byggnadsingenjörsutbildning och en arbetslös ingenjör vilka startat en arabisk/svensk/engelsk facebokgrupp för nyanlända till byn där han publicerat vår annons vilket var den återpubliceringen som dragit dit de flesta av dem som kom. Två volontärer som tagit emot flyktingar i byarna runtomkring sedan i höstas. En kvinna från Uganda som just fått jobbtillstånd och söker jobb samtidigt som hon lär sig svenska på ABF. Två folkhögskolestudenter. Två busiga pojkar, varav vår Aron var en och den andre missionärernas barnbarn. Sedan dök en kvinna från ortens livaktiga teaterförening upp och erbjöd oss husrum för våra aktiviteter i deras mysiga lokaler och så var lokal för framtida upptåg fixat. Svärfarfar Amund ser och ler.


6 kommentarer:

 1. Helt rätt viktigt någon träffar och pratar med dom som är nya i landet, när jag arbetade för städbolag förr var vi både skola i vett o etikett ,hur man betalar sina räkningar,fixa lägenhet m.m, viktigt någon som orkar lyssna om nyanlända har något problem , tar tid att anpassa sig till nytt land.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja, speciellt viktigt blir det om man inte får jobb direkt, många har ju inte tillstånd att jobba. Jag tänker på alla som bemött mig välkomnande till nya platser, vad de betytt för mig. Vi behöver varandra och roligt är det=)

   Radera
 2. Nu är jag OT igen, men jag har just sett devon-filmen som Lars länkade till. Den var ju väldigt intressant. När jag var 20 år så jobbade jag som tryckare på lantbruksuniversitetet här i Uppsala. En person som jobbade där hette Peter Söderbaum och han var ju klart framstegsvänlig om man säger så. Men han avvek från normen tror jag.
  Helt klart väldigt viktiga saker..

  PS finns det något sätt att få ett "pling" när det kommit nya poster i en tråd?

  SvaraRadera
  Svar
  1. Kul du tyckte om devon-filmen Klaus =) ja dagens lantbruk lär inte hålla till evighet om man säger så, att amerikanska bolag idag håller på med dyr utvinning av olja från oljesand har ju att göra med att olja som är flytande och lätt att pumpa upp ur marken börjar ta slut i US.

   Radera
  2. Klaus: Tyvärr är jag så oteknisk men jag ska höra med Hr. Bråddjup när han vaknar om det där med "pling". Kanske om du klickar på "Avisera mig" nedan till höger.

   Klaus och Lars: Jag har också stött på en del "nytänkare" i Uppsala på miljö- och energidagar som Ångström-laboratoriet samlar till varje år brukar de dyka upp. Ingen i de forskarkretsarna tror på oljesand och fracking, oljan tar slut och vi måste ställa om - helst igår. Framförallt mår inte grödorna och kroppen bra av dessa stressande jordbruksmetoder. Men det tar tid innan forskarrön blir allmän metod i jordbruk och samhälle.

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera