Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

söndag 21 februari 2016

Varför fasta?

En bekant ville veta varför man fastar just nu och hur det går till och jag ska försöka förmedla det jag förstått om fastan. Ja, kristna fastar 40 dagar innan påskdagen för att minnas Jesus fasta i öknen i 40 dagar innan han började sin verksamhet direkt efter dopet i Jordan. Men också för att bättre ha tid för att försöka förstå Jesu lidande under Stilla veckan. Fastan är en tid för stillhet, på engelska kallas den lent från latinets lentus som betyder sakta, stilla. Den stora fastan pågår i 40 dagar men Askonsdagen, som inleder fastan, ligger inte precis 40 dagar före påskdagen eftersom söndagar aldrig är fastedagar.

Fastan ska fördjupa den kristnas andliga liv genom att man avstår från saker man annars unnar sig och i stället ge mer till de fattiga här kan man läsa mer om detta. Man avlastar också skapelsen genom att äta enklare eller fasta helt och hållet. De flesta kristna avstår helt från kött under fastan och nöjer sig med söndagssteken. Jag följer den ortodoxa traditionen där man äter "paradismat"* dvs veganmat som inte tillretts så mycket; färsk frukt och grönsaker, rotfrukter och nötter. Jag gör mycket storkok av soppor för att få tid till annat än mat. Tiden använder jag mest till att läsa i pappersböcker, skriva och vara med familjen och djuren. Fast förra veckan blev det meditativ snöskottning. Den sortens arbeten är perfekta under fastan anser jag-monotona och tydliga sysslor som måste göras om och om igen. För mig är det ett bra tillfälle till bön och stillhet. **

Jag gillar också att städa och sortera under fastan. Yttre och inre rening hör tiden till. Här en bra text om den kristnes vapenrustning och rening. Hos oss stämmer ju kyrkoåret så bra med naturens år och just nu är det knappa tider för djur och natur. De sista vinterförråden börjar tömmas och våren är ännu mycket långt borta  tid. Därför måste man spara.Vi är väl aldrig snyta-oss-i-gardinen-rika, men den här tiden brukar vara kärv ekonomiskt hur som helst, så för att fastan inte bara ska bli en dygd av nödvändigheten ger jag mig själv mer tid genom att avstå det mesta av skärmtid och galen radiot som jag är lyssnar jag betydligt mindre på radion.

Nu verkar fler och fler kristna ta fastan på allvar även på den lutherska sidan. Nu är det många som avstår på olika sätt. En präst lever på samma dagpenning som asylsökande, 61 :- om dagen under fastan t ex. De flesta hoppar över godis och fikabröd men också skärmfasta börjar bli vanligt-och nödvändigt. Här finns fler konkreta idéer.  

Botpsalmer hör till fastetiden och fasteseriens musik i kyrkan är så vackert mollstämd. Det är en tid på året som jag alltid längtar till. Det är som om min själ är stämd i fastetonart och just nu är jag som mest i fas med tiden. Fastans psalmer är underbara och den som sammanfattar fastans mening bäst i Sverige är nog "Se vi gå upp till Jerusalem". *Den som lärde mig om den ortodoxa fastan var en palestinsk muslim som heter Fatima som var insatt i Östkyrkans traditioner. Då fann jag "min" fasta. Jag är ju ändå inte köttätare, jag lever ju under västkyrkliga fasteförhållanden till vardags så mina katolska vänners fasta var inte så "schemabrytande" att det märktes. Detta med paradismat känns därför helt rätt för mig, men även köpstopp på annat än nödvändiga varor passar i tiden. När jag var barn var fastan en tid för att samla pengar till Lutherhjälpen, vi barn knackade dörr och samlade tomglas. Men i övrigt iakttogs ingen fasta hos oss förutom semlan på fettisdagen. Det var alltså genom vänner från andra kulturer som fastan kom in i mitt liv.

** Bibelord om fastan:
Jesaja 58: 3-12 
Ni sköter era sysslor på fastedagen,
ni driver på era drängar,
ni fastar under bråk och gräl
och skändliga slagsmål.
Som ni fastar i dag
blir inte er bön hörd i höjden.
Är det en sådan fasta jag vill se:

en dag då man späker sig,

hänger med huvudet som ett strå,

ligger i säck och aska?

Kallar du det fasta,

en dag som behagar Herren?

Nej, detta är den fasta jag vill se:
att du lossar orättfärdiga bojor,
sliter sönder okets rep,
befriar de förtryckta,
krossar alla ok.
Dela ditt bröd med den hungrige,
ge hemlösa stackare husrum,
ser du en naken så klä honom,
vänd inte dina egna ryggen!
Då bryter gryningsljuset fram för dig,
och dina sår skall genast läkas.
Din rättfärdighet skall gå framför dig
och Herrens härlighet gå sist i ditt tåg.
Då skall Herren svara när du kallar,
när du ropar säger han: ”Här är jag.”
Om du gör slut på allt förtryck hos dig,
hot och hån och förtal,
om du räcker ditt bröd åt den hungrige
och mättar den som lider nöd,
då skall ljus bryta fram för dig i mörkret,
din natt bli strålande dag.
Herren skall alltid leda dig,
han mättar dig i ödemarken
och ger styrka åt benen i din kropp.
Du skall bli som en vattenrik trädgård,
en oas där vattnet aldrig sinar.
Dina uråldriga ruiner skall byggas upp,
gångna släktens grunder skall du sätta i stånd.
Du kommer att kallas
”den som murar igen rämnorna”,
”den som gör det nedrivna beboeligt”.
Joel 1: 12
 Påbjud en fasta!
Kungör en högtidssamling!
Kalla de äldste
och alla som bor i landet
att samlas i Herrens, er Guds, hus.
Ropa till Herren i er nöd.
Tob. 12:8
Det finns mer gott i bön och fasta och i den rättfärdiges välgörenhet än i den orättfärdiges rikedom. Det är bättre att ge allmosor än att samla skatter av guld, 

18 kommentarer:

 1. Intressant med prästen som lever på dagpenning, såg att det var den mest delade nyheten i svd. Faktum är att det är på samma sätt för dom som har försörjningsstöd ersättningen har inte ändrats på många år och ligger långt under vad livsmedelverket räknar som en balanserad allsidig kost, helt enkelt för att beslutfattarna tycker det är "dyrt". så ska man ha besök av flyktingar eller människor som har försöjningsstöd är mitt tips att sätt fram mackor eller någon form av mat, det lär uppskattas =) vet när jag själv hade försöjningsstöd och kyrkan bjöd på bulle/kaffe kunde det vara en lättnad den dagen och riktig lyx =) lukas 14:12-14

  SvaraRadera
  Svar
  1. I vår församling bjuder vi alltid på rejält kyrkfika. Några som kom från södra Sverige tyckte det var tokigt, vi borde ta betalt. Men vi vägrar, vi är i grund och botten laestadianer och det skulle aldrig på tiden hända att man tog betalt när man bjuder på fika eller mat. Och visst är det många arbetslösa, folk med sjukersättning eller asylsökande som nog får söndagsmiddagen där. Det som för en stabil arbetar-medelklassfamilj syns som lite tex 20 kronor, kan för en fattig vara enormt mycket. Tyvärr verkar det som om fattigdom måste ha upplevts för att förstås.

   Radera
  2. Jag har uppdaterat med en länk till artikeln om Bengt Pleijels utläggning av Guds vapenrustning den var så bra!

   Radera
 2. Det gör ni jätte bra i Alma att bjuda på fika och mat, vet här i skåne att dom flesta kyrkor har sopp-lunch 1 gång i veckan men brukar kosta 30-40 kronor då, vet när jag själv hade stöd att jag såg inte finessen med sådana luncher i kyrklig regi för en tallrik soppa med macka kunde jag fixa hemma själv till samma självkostnadspris, men gustav adolf kyrkan den där fina, där Ida Wäreborn är församlingsherde brukar ha julmiddag helt fritt till alla som vill komma dvs fattig pensionärer uteliggare,folk med försörjningsstöd osv som verkligen är enligt jesus ord i lukas 14:12-14

  SvaraRadera
  Svar
  1. Ja julmiddag har vi i Jukkasjärvi församling helt gratis med julklapp till. En kyrkoherde söderifrån försökte ändra på det men när hon for blev det som förr utan avgift men en annan dag än julafton för de anställdas skull. TRIST! Min farmor och farfar och mamma ordnade alltid dessa julmiddagar och min barndoms jular firades där på församlingshemmet bland fattiga, ensamma och flyktingar. Det är fina minnen.

   Radera
 3. Tadaa !!

  http://i1180.photobucket.com/albums/x409/larsnilsson1/IMG_00051.jpg

  Nu ska den få torka ordentligt sen får jag se om jag målar den med någon snygg färg och mönster öppningen på krukan blev 25 cm bred och 16 cm djup så det går att sätta ner en rejäl tomat planta i den i sommar.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Snyggt! Nu börjar jag längta till våren. Här har det vräkt ner snö hela natten och nästan hela dagen. Och snöslungan har fått slunginflammation och hackar och dör hela tiden.=(

   Radera
  2. Ibland tittar jag på tv program som handlar om guldgrävare eller om folk som kör och servar tåg i Alaska. Snacka om macho-typer. Men det är rätt kul att sitta och titta på folk som jobbar och så är det en alldeles för stor sten som fastnat i maskinen eller en sprint som lossnat så att hela bandet säckar ihop. Och så svär dom så att det låter beep beep mest hela tiden.
   Men lite intressant är det.
   Kan ni inte ta videon och göra en reality-show med snöslungans hackningar och undergång till dramatisk musik och massor av beep beep? Garanterad hit!
   Hr Bråddjup bör i detta sammanhang odla bockskägg och ha tatueringar och låta beep beep beep beep hela tiden.
   Klaus

   Radera
  3. Hahaha Klaus...kanske Rammstein kan vara stand in så länge ?

   https://www.youtube.com/watch?v=StZcUAPRRac

   Saknar däremot mustiga tyska svordommar i filmen :P
   Ibland (sunda) arbetargrabbar så är ju deras kvinnor och kärlek något heligt, och trampar man fel där riskerar man en blått öga så tolkar jag videon där snövit är stjärnan och ljuset för arbetarkillarna (dvärgarna) att hon däremot är en aning trasig och smiskar dvärgarna och till slut knarkar ihjäl sig är lite mer svår tolkat vad Rammstein vill ha sagt =)

   Radera
  4. Kul idé! Ska höra vad han säger när han återkommer från jobb i storstaden Kiruna till helgen. Innan dess får jag meka med slungan eller dra snöräven ensam och be barnen filma mig när jag ryter "Eländes elände" och så får de sätta Beep över det. Men nu vet ni vad jag säger när beepet kommer.

   Bäst hade varit när jag köpte slungan förra året, Den enda som fanns kvar här i kommunen när vi överfölls av snö. Den kom som IKEA-byggsats i en kartong och instruktionsboken tillhörde en annan modell. Den natten kunde ni fått se gråt och tandagnisslan från mor i stugan mellan Beepen. Men dagen efter funkade den faktiskt så Hr. Bråddjup kunde rejsa runt med den när han kom hem till helgen. Och slungan gjorde så hela vintern. Men i år bara krånglar den.

   Radera
  5. Är det kanske som med gamla bilar? Fukt i förbränningskammaren -- fel på förbränningen -- sot i allt tjockare lager --- hack hack och sotdöden?
   Klaus

   Radera
  6. Insprutningskanalen är väl värsta trång och kan täppa till av sot.
   Klaus

   Radera
  7. Kollade Rammstein. "Var inte rädd" mullrar en av de sju dvärgarna men det skulle man nog bli om han och kompisarna dök upp.

   Radera
  8. Ska testa när jag kommer hem.

   Radera
  9. Rammstein är sådana gammaldags romantiker av den tyska 1800-talsskolan med bröderna Grimm och Hoffmann som ledstjärnor. Lite Wagner med mindre orkester liksom. Börjar alltid romantik-avsnittet i Sv 2 med Rammstein.

   Radera
  10. Kul ni gillar Rammstein =)

   Klaus ja om någon hade varit så där oljig och svart smutsig som dvärgarna och sagt :frukta inte ! hade man nog blivit rätt rädd ändå =)

   Radera
 4. verkar inte bra att slungan fått hosta :P hoppas det löser sig på något sätt, hoppas på tidig vår här med =)

  SvaraRadera
 5. Slunginflammation är inte att leka med.
  //Bråddjup

  SvaraRadera