Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 29 februari 2016

Skottdagsglädje

Hos mig finns tre hästar och ibland är det mastigt men nu när jag väljer arbetstider mer självständigt under sportlovet är det bara härligt speciellt som vintern har varit som allra vackrast några dagar. Det är ju mycket utejobb att göra som annars måste göras kvällstid i mörkret, så mycket bättre att göra sådant dagtid och sedan när skymningen faller sitta vid datorn och registrera prov och läsa elevtexter.

På morgonen var det 22 minusgrader men mitt på dagen bara ca fem minus i solen. Två pass med Smilla blev det idag och ett vardera med Chateau och Gyllir. Först fick Smilla följa med när jag motionerade Chateau i djupsnön.

Det är så kul med Smilla hon är så bra på att komma på inkallning jag kan därför ha henne lös tidiga morgnar när risken att stöta på någon skoteråkare eller hundmotionär är obefintlig. Jag tar en snabbtur i ena riktningen med Chateau, Smilla springer om oss, vi vänder och så ropar jag på Smilla och hon stannar och vänder på bakhasorna som en riktig westernhäst. Tyvärr blir kameran så seg när det är kallt och inget av detta finns dokumenterat bara när hon rusar till oss efter vändningen.

Sedan är det förstås hö- och snöhantering som gäller. Snöslungan vill åter samarbeta den vill bo i tvättstugan på nätterna när det är kallt. Om den får det jobbar den på. När armarna värker för mycket blir det att rida igen. Först Smilla lite dressyr böjd på rakt spår och en riktigt fin bakdelsvändning/piruett som vi tränat på från marken ett tag. Det gjorde vi på gården där vi har en "ridbana" plogad vintertid. Ett varv i djupsnön räcker för en unghäst.
Efter det tog jag Gyllir ut i skogen och när vi kom hem glada och varma fick alla tre stå och äta direkt från höbalen en stund i eftermiddagssolen.

18 kommentarer:

 1. Vilket bra hästliv dom har bushästarna =) blå klara dagar med kall hög luft är fina vinterdagar.
  Ja den där moderna kamera tekniken är inte så bra alla gånger, jag har haft samma problem när man är ute i timmar med teleskop och när man väl ska ta bilden dör batteriet som tar slut i kylan, en del amatörer har därför köpt gamla kameror typ på tradera och blocket som är 100 % manuella från 60-70 talet som inte har batteri och inte är så kinkig i slutarsystem osv ;)

  p.s fick hem några kilo potatis igår av sorten amandine och har lagt dom att förgro på en handuk i köket.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Jag saknar så min urgamla kamera som min käre make trodde vi kunde slänga när vi fick nyare prylar. det blev så fina bilder men den var ju beroende av film.

   Åh, amandine, godaste potatisen ever! Dessutom kan du vårbruka. Jag bara skottar snö även när det inte är skottdag.

   Radera
 2. japp dom är smaskens =) tog med 1/2 kilo till arbetskollegan susanne och på eftermiddagen la vi potatisen i en gammal brödback dressade över lite jord och ska testa förgro dom på arbetet, använder man lite jord ska potatisen få både "ögon" och rötter ,så får dom snabbare start sen när dom ska på friland.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Vi förgror i potatiskällaren alla år, vi har ju kort och intensiv sommar. Annars är ju mandelpotatis också god men funkar tydligen bara i norr. Mina föräldrar försökte odla mandel i Småland där de hade en stuga en gång men det funkade inte alls.

   Radera
  2. Hur gick det med snöslungan?

   Radera
  3. Hur gick det med snöslungan?

   Radera
  4. Mår bättre nu med omvårdnaden, avsotningen och inomhusnätterna när det är kallt. Men den behöver kärlek och värme, tydligen. Börjar maskinerna bli mer mänskliga?

   Radera
  5. Lite poesiläsning ibland kanske de gillar. Får associationer till Karin Boye. Bryt upp bryt upp..

   Radera
  6. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  7. Ja, det får jag testa nästa gång den kinkar=)

   Radera
  8. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  9. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  10. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  11. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

   Radera
  12. "...hela min själ har jag SLUNGAT genom luften
   långt bort till dig...." (Boye)

   Radera
  13. Det blir Boye alltså=)

   Radera
 3. Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Gör inget med dina dubletter! Dubbelt upp av Klaus är dubbel glädje=)

   Radera