Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

onsdag 17 februari 2016

Replipunkter

Illumination av detta bibelställe i Codex Egberti från år 985
Lukas 4: 38-41 Sedan lämnade han synagogan och gick hem till Simon. Men Simons svärmor låg i hög feber, och de frågade honom till råds om henne. Han gick fram och böjde sig över henne och talade strängt till febern, och den lämnade henne. Genast steg hon upp och betjänade dem. Vid solnedgången kom alla till honom med dem som led av olika sjukdomar. Och han lade händerna på var och en och botade dem. Från många for det också ut demoner, som skrek: ”Du är Guds son.” Han hutade åt dem och förbjöd dem att säga mer, eftersom de visste att han var Messias.

Johannes 2:12 Sedan gick han ner till Kafarnaum tillsammans med sin mor och sina bröder och lärjungarna, och där stannade de några dagar.
Inga evangelier innehåller speciellt många notiser om Jesu och lärjungarnas vardag. Men de finns. De bildar lugna replipunkter i det snabba skeende som leder från krubban till korset i ett rasande tempo även hos den mer utförlige Lukas. Speciellt när Jesus helar Petrus svärmor skymtar den vanliga människan Jesus fram. Den "söndagsskole-Jesus", som jag inte alls föraktar och de flesta svenskar har en bild av, lyser med sin frånvaro. Efter en händelserik dag i kampen mot ondskan helar han en äldre kvinna och låter sig sedan passas upp av den nyss svårt sjuka kvinnan. Så lärde vi oss inte i söndagsskolan och jag ser det inte som ett efterföljansvärt exempel, bara väldigt mänskligt.

 Jesus var en man av sin tid och en människa som blev trött och behövde vila och omsorger från sina vänner och släktingar i en stad där han verkar ha blivit relativt väl mottagen. Gå du och gör sammalunda!
En mer söndagsskoleplanschliknande bild av samma händelse målad av John Bridges 1839The Choir of New College, Oxford, framför dagens version av Miserere. Den lugnaste och mest nedtonade versionen denna vecka. Gör som Jesus-vila en stund vid denna källa av skönhet.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar