Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

torsdag 26 mars 2020

26 mars 1888

föds Elsa Brändström aka "Sibiriens ängel". Jag har hört uttrycket och när jag såg att hon var född detta datum måste jag ta reda på mer. Hon föddes i Sankt Petersburg av svenska föräldrar. Hennes pappa var diplomat. Hennes första utbildningsväg blev som för de flesta som gör en klassresa eller
I dagens Tyskland är Elsa Brändström en folkhjälte man minns med stolthet
genusresa, hon blev lärare. Nästa stora valmöjlighet som var öppen för kvinnor var sjuksköteerskeyrket. Den utbildningen tog hon när första världskriget bröt ut i sin födelsestad Sankt Petersburg.

Igår kom jag att prata om järnvägsstationen i Karungi med en elev och idag läser jag att Elsa Brändström arbetade där när det var en viktig led genom det neutrala Sverige, järnvägen från Karungi till Ystad. Lustigt sammanträffande=) Brändström tog där hand om sårade krigsfångar som utbyttes mellan Tyskland och Ryssland. 1915 började hon arbeta i Sibirien för Röda korsets räkning även här var det krigsfångar hon tog hand om.

När oktoberrevolutionen segrade över den demokratiska revolutionen råkade hon i onåd och undkom med knapp nöd arkebusering. Efter kriget skrev hon ner sina minnen från Sibirien i en bok som blev mycket spridd: Bland krigsfångar i Ryssland och Sibirien (1921). Bokförsäljningen finansierade både krigsfångarnas återkomst och ett barnhem i hennes nya hemland Tyskland. När hon gift sig i Tyskland startade hon ett sanatorium för krigsskadade tidigare fångar och flyktingar. Hon fick flera utmärkelser för sitt arbete i Tyskland men nazisterna hotade hennes make så de flydde till USA 1934.

Även i USA engagerade hon sig i flyktingarbete. Hela sitt liv levde hon för att göra andras liv bättre. Jag tror , med vetenskapligt stöd, att hon var en riktigt lycklig människa.

Arvo Pärt f. 1935 har liksom Brändström en kosmopolitisk livshistoria på grund av politiska beslut och krig. Han är flerspråkig: tyska, estniska, ryska och engelska är alla hans starkspråk. Hans musik är läkedom för själen. Den är starkt inspirerad av den ryskortodoxa kyrkan som han nu tillhör.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar