Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

onsdag 23 december 2020

Adam- av jord, till jord


 roder Adam har namnsdag idag. Det har blivit ett vanligt namn och kan dessutom vara efternamn i exempelvis Frankrike och de anglosaxiska länderna. Alphonse Adam har komponerat den allra mest spridda och älskade av franska julsånger: "Minuit Chrétiens/ O helga natt". Adam betyder människa på många språk; persiska är ett av dessa språk. På arabiska betyder Adam, skapad av jord och på hebreiska jord, eller rödbrunfärgad, som jord.

Jag tycker om betydelsen av Adam, vilken visar hur nära förbunden med hela skapelsen människan är. Av samma material, jord, skapade Gud alla varelser på jorden och vi vet ju hur de flesta växter är beroende av jord. Utan jord inget liv på planeten eftersom livet på planeten består av jord. För hundra år sedan lät det som en gullig myt att människor och djur skapats av jord. Nu vet vi bättre. Vi är alla hopsatta av just jord, samma beståndsdelar som jorden består av bygger våra kroppars celler. Jäst och daggmaskars celler liknar våra egna så mycket att det forskas på dem för att vi ska förstå sjukdomar som har med åldrande att göra.

Vi känner oss väl hyfsat förbundna med djuren, i alla fall däggdjuren, men att vi hör ihop med själva jorden tänker vi mer sällan på  vilket visar sig i den katastrof vi lever mitt i just nu med allt varmare jord. Återigen är detta år det varmaste sedan mätningarna startade. Återigen slås värmerekord i november på många platser. Coronan beror också på människans rovdrift på jorden vi är gjorda av. Hade fladdermössen fått leva ifred och sluppit trängas  vettskrämda i burar på en djurmarknad där de också stöter på andra djur, hypotesen är myrkottar, hade detta virus inte kommit till och nått oss människor. Någon köpte med sig skrämda fladdermöss till en soppa, någon annan köpte en levande myrkott för att bjuda chefen på finmiddag. Det muterade viruset som spreds extra aggressivt på grund av den stress djuren utsattes för hade börjat sin dödliga resa över jorden.


Vi vet alla detta, ändå nyttar det föga att leta syndabockar. Klimatförändringarna och corona-pandemin visar oss pedagogiskt vad arvssynd innebär. Ingen är ensam skyldig, ingen kan ta sig ur detta beroende av fossila bränslen eller virusets dödliga grepp på egen hand. Alla påverkas, även de som aldrig ägt en bensindriven bil eller har använt en enda produkt som använt fossila bränslen vid tillverkningen. Liksom vi är väldigt många som aldrig ätit fladdermussoppa eller grillad myrkott, men alla påverkas vi av virusets härjningar.

Adam liknar den där människan i Wuhan som köpte hem en infekterad myrkott för att bjuda chefen på finmiddag. Inte heller Thomas Newcomen insåg vad han startade med sin första kolslukande ångmaskin. Alla tre gjorde något till synes obetydligt som fick enorma och dödliga konsekvenser för hela skapelsen. Men det finns hopp för jorden så länge någon lever och cellandas på planeten. Och det beror på att Adam inte var ensam i trädgården. Gud hade ju skapat "människor till att vara oss lika. Till man och kvinna skapade han dem." 

À suivre.

Texten till en gammal Middle English Christmas carol uttrycker detta med arvssyndens till synes obetydliga början som växer till helt överskådliga konsekvenser, men också ger oss oförtjänt nåd. Den vänstra spalten Middle English och den högra varsamt moderniserad .

Adam lay ybounden,

Bounden in a bond;

Four thousand winter

Thought he not too long.

And al was for an appil,

an appil that he tok.

As clerkes fyndyn wretyn

in here book.

And all was for an apple,

An apple that he took.

As clerkës finden written

In their book.

Ne hadde the appil take ben,

the appil taken ben,

Ne hadde never our lady

a ben hevene quen.

Ne had the apple taken been,

The apple taken been,

Ne had never Our Lady,

A-been heaven's queen.

Blyssid be the tyme

that appil take was!

Therefore we mown syngyn

Deo gratias!

Blessed be the time

That apple taken was!

Therefore we may singen

Deo gratias!


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar