Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 28 december 2020

Värnlösa barns dag

 

Tyson, numera död tröstekatt.

Matteus evangelium 2: 16-18 När Herodes märkte att han hade blivit lurad av stjärntydarna blev han ursinnig, och han lät döda alla gossar i Betlehem och dess omnejd som var två år eller därunder; det var den tid han hade fått fram genom att fråga ut stjärntydarna.

Då uppfylldes det som sagts genom profeten Jeremia:

Rop hörs i Rama, gråt och högljudd klagan: Rakel begråter sina barn, hon låter inte trösta sig, ty de finns inte mer.

 Menlösa barns dag heter nu värnlösa barns dag kanske mest eftersom menlös inte längre betyder felfri och  oskyldig utan mesig och korkad. Men inför värnlösa barn står vi alla, även om flera av dem är så stora att de kan begå brott och gemenheter mot andra, vilket många barn också gör när de lämnat spädbarnsåren. Jag tycker det passar bra att Maggie Smith fyller år just denna dag eftersom hon fick äran att spela både i "Te med Mussolini" och "Harry Potter"-filmatiseringarna. I dessa filmer gestaltar hon stränga kvinnor som använder sin pondus till att skydda värnlösa barn men även vuxna. 

Som Minerva McGonagall, rektor Dumbledores närmaste medarbetare, är hon en sk.animagus: en människa som kan förvandla sig till ett djur. I professor McGonagalls fall en katt. Som katt kan hon beskydda Harry Potter där han bor med sin dysfunktionella familj bestående av moster Petunia, evigt avundsjuk på sin döda magikunniga syster Lilly, mobbande kusinen Dudley och ingifte elake morbrodern Vernon. När vi ändå rör oss i filmens värld tänker jag också på den norska komedin "Mors Elling" där den autistiske Elling drömmer om att ha en katt men inte får det för bostadsrättsföreningen. I stället får han kontakt med en katt på semesterresan till Mallorca. Katten blir en tröst i det obehagliga som Elling tycker resan och uppbrottet från all vardag innebär för honom. Jag tror många barn kan känna igen sig i detta att en katt blir en vän i nöden.

Katter väljer ju ofta ut de som inte är gåpåiga och självsäkra till sina förtrogna. Jag har fått glädjen att lyssna till hörboken om sjukhuskatten Oscar som väljer ut de döende patienterna för att inte lämna deras bädd innan de inträtt i evigheten. Den bygger på verkligheten och det förvånar mig inte alls. Vi hade en katt som var en riktig tröstekatt, Tyson. Våra katter  ska i teorin vara utekatter (i teorin eftersom vår Modesty nu är en riktig stugsittare) och han var verkligen det. Men när han kände att någon behövde tröst var han genast där. Till exempel när min vän Sonja sagt sitt sista farväl och sorgen kändes bottenlös.

 

Presentation av våra nuvarande katter:


Vår Tyson är inte ofta hemma vi får acceptera delad vårdnad med grannen, där heter han förresten Oscar.  Han hatar att jag ska borsta honom på våren när han byter päls så det är vintertid han kommer hem. Han har varit en straycat från början och har blivit värre med åren men han vet vilka vi är och kommer alltså hit på vintern tills pälsbyte och musfödslar sätter in på våren.

Modesty är vår huskatt och min följeslagare på gården. Hon berättar ofta för mig om det är något som behöver åtgärdas. En jul funkade inte telefonen, därmed inte heller internet,  och med huset fullt av vänner och fränder var det lite besvärligt. Telia hade ingen lösning att erbjuda men Modesty visste. Hon berättade och pratade och såg till att jag följde med ut i djupsnön där telefonkabeln låg avblåst. Vi kunde kontakta Telia som skickade en man att koppla upp oss mot omvärlden igen. Det är typiskt Modesty. Det är också typiskt för Modesty att mest bo inomhus, speciellt vintertid.


Modesty är den av Modestys enda kull ungar som vi behöll. Hon är snart tio år gammal. Numera bor hon hos mellansyster Linnea i Skellefteå/ Piteå, där hon pluggar på universitet till musik - och engelsklärare och hennes fästman jobbar inom datorteknikbranschen. Nemi blev väldigt blyg när hon flyttade söderut och blev enbart innekatt. Men nu sitter hon ofta i famnen på sitt husfolk eller studerar sin nya kompis i hans terrarium, ormen Polidori, som är den sötast tänkbara av sin sort. På så sätt liknar de varandra Nemi och Polidori, de är båda sötast tänkbara av sina sorter.Här kan ni läsa om alla våra fyra katter och mer kattrelaterat.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar