Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

måndag 7 december 2020

Angelika, Angela

 


Jag brukar sällan hylla politiker här på bloggen, det är nog en god strategi, man kan alltid bli besviken på vanliga människor och makt korrumperar i stort sett alltid. Mona Sahlins sommarprogram var både medvetet och omedvetet (ännu mer) ett tecken på detta. Men jag vågar ändå idag ta med en politiker som jag beundrar Angela Merkel. Vi är olika politiskt, hon blev ju rejält avskräckt av Östtyskland och misstror socialismen som jag tror har en hel del gott att ge när det gäller att skapa rättvisa samhällen. Ja, hur skulle "mutti" själv kunnat fixa sitt liv med styvbarn och hög utbildning utan en offentlig sektor som tar hand om utbildning, vård och annat? Hon motsätter inte sig detta men några saker av det som jag ser som viktigt för en välfärdsstat saknas i de tyska Kristdemokraternas program. Tex vill man sköta vården av gamla i familjens regi vilket resulterar i åldringsmord, kvinnofällor och andra svåra sociala konsekvenser.

Men när jag tänker integritet och kyskhet kommer alltid "Mutti" Merkel upp i min tanke. Hon har integritet och en alldeles självklar auktoritet. Det är till och med svårt att göra satir om henne eftersom hon är så stark och helgjuten. New York Times skriver: “There is only one Angela Merkel,” Mr. Braun, her chief of staff, told me. “Behind the scenes, she’s exactly what she’s like in public.”Hon står för humanitet och kristlig heder även när det blåser iskalla främlingsfientliga vindar som drar ner väljarstödet och antivaccers angriper Tysklands corona-strategi, den som visat sig så mycket mer effektiv än Sveriges. Det hjälper förstås att Angela Merkel är läkare i dessa tider men hon hade definitivt kunnat göra det lätt för sig i flyktingfrågan genom samma trista inställning som många andra EU-länder har till flyende medmänniskor, men hon står kvar som en fyrbåk i natten.


De flesta av våra svenska julseder kommer från andra länder, inte minst från Tyskland. I långa tider var Tyskland vad USA är för oss idag. Jag föreslår att vi åter tar Tyskland till föredöme och släpper vårt överdrivna USA-fokus. För även Angela Merkels kritiker måste medge att den avgående presidenten i USA är en förfärlig förebild medan Angela Merkel på varje punkt är motsatsen till Donald Trump, förutom att också han är tyskättad. Trump var till och med oförskämd mot henne, det anser jag vara ett lika tydligt tecken på hans uselhet som att han vägrar erkänna sig besegrad i presidentvalet.2 kommentarer:

 1. Håller med.
  Angående Trump så kritiseras hans antidemokratiska fasoner (iofs med rätta) men sanningen är nog den att han inte bryr sig om demokrati, att den bara är till hinders. Och republikanerna är rädda för T påstås det. Kanske en och annan är det, men i de flesta fall ger de sitt tysta medgivande till diktatur. Många av dem ser det som positivt att fler färgade och fattiga dör än vita. De vet att republikanerna är i minoritet och ska de behålla makten så måste man vara alltmer vidrig på alla plan.

  SvaraRadera
  Svar
  1. Exakt så är det. Så tråkigt att Lincolns antislaveriparti har blivit en gangstermaffia. Komplett med "Gudfadern"och hans familj.

   Radera