Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

lördag 19 december 2020

Isak


 Isak är den där patriarken mellan Abraham och Jakob/Israel. Det finns massor av historier om hur Abraham drar ut i krig och flyttar runt i det som nu är Israel, Jordanien, Libanon, Palestina, Egypten, Syrien och Irak. Likadant får vi veta en massa om Jakob/Israel, hans kaotiska familjeliv och brottning med sin kallelse. Isak mest bara är. Efter att Abraham tar med sig sin lille löftesson till Moria för att offra honom händer inte mycket dramatiskt i hans liv. Men detta ögonblick måste ha varit traumatiskt för barnet.

Jag tjatar om detta tillfälle för det är så konstigt. Gud hatar barnaoffer, hela GT är fullt av förbud och fördömanden av denna sed som fanns i folken omkring judarna. Hörde Abraham verkligen rätt? I så fall var det förstås bara för att pröva hans tro. Gud ger ju Abraham en bock att offra i stället för Isak. Jag tror absolut att detta blev en jättetydlig illustration för Israels folk som visar att Gud absolut inte vill ha människooffer. Ja senare talar ju profeterna om att djuroffer inte heller är något Gud vill ha. Men ändå?

Vi har nu en Gud som vill offra sig för oss, inte tvärtom. Kunde inte detta ha gjorts på något mindre brutalt sätt? Om man läser vidare verkar det som om Abraham och Isak inte stod varandra så nära, däremot är Isak tydligt förbunden med sin mamma. Var det ett resultat av traumat han utsattes för? När Sara dött kallar Abraham till sig en tjänare föratt denne ska hämta en fru åt Isak från deras släkt i nuvarande Irak. När tjänaren återkommer med Rebecka läser vi att: "Isak förde Rebecka till tältet, han tog henne till hustru, och han älskade henne. Så fann Isak tröst i sorgen efter sin mor."

Sedan är Isak med om mer vardagliga saker som att han ber om barn med Rebecka* och efter tjugo år får han tvillingar. Sönerna Jakob och Esau slåss redan i moderlivet, som hertigarna i årets radiokalender, men Isak själv lever i fred och ro. De flyr pga hungersnöd, får asyl hos filistéerna , får två odrägliga sonhustrur eftersom  Esau gifter sig utan deras medverkan med filisteiska kvinnor.  Det är faktiskt som att han får ett liv som är ett leende, inte ett gapflabb, men ganska fridsamt, detta tjatar jag också om. Ett lugnt medelklassliv i jämförelse med hans föräldrars stora uppbrott, vandringar och strider. Det kan man väl unna honom som en gång nästan blev mördad av sin egen pappa.

 

* de envisas med att gifta sig med nära släktingar i familjen , vilket ju aldrig varit bra för fruktsamheten. Rebeckas föräldrar är enligt släkttavlan Milka och Nachor, Milka var dotter till Haran , brorsdotter till Nachor. Eftersom Haran och Nachor var bröder till Abraham blir Isak och Rebecka synnerligen inavlade kusiner.  Mose mor och far var också nära släkt, hans mamma var också hans pappas faster. Ja ni hajar varför Tamar, Rachav och Rut behövdes!

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar