Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

torsdag 8 december 2022

Camille Claudel 8 december 1864- 19 oktober 1943

Camille Claudel i tonåren


 Som fransklärare , och därmed också tidigare franskstudent, har man den ljuvliga möjligheten att fördjupa sig i konst eftersom så många konstnärer har kommit från, utbildats i och verkat i Frankrike de senaste 300 åren. En av dem som jag fastnat för är geniet Camille Claudel. Redan som barn började hon skulptera i lera till sin mord förtvivlan var det bara konst hon ville syssla med. Hennes pappa var inet lika förtvivlad och lät henne först, från 5-12 års ålder,  studera hos Sœurs de la Doctrine Chrétienne de Nancy/ Den kristna doktrinens systrar*(ord-för-ord-översatt). 

Vid tolv års ålder var hon färdig med studierna hos systrarna. Pappa Claudel tog då hennes skulpturer till en konstnär och konstlärare, Alfred Boucher. När Boucher förklarade att Camille var en stor talang lät hennes far Camille börja på konstskola och stannade ensam hemma på gården för att försörja sin fru och barnen där de bodde i Paris. Här börjar Camilles geni uppmärksammas men hon hade oturen att hamna i klorna på en typisk fransk kulturman, Auguste Rodin, som utnyttjade henne sexuellt. Han var förstås etablerad som skulptör och samhällsmedborgare eftersom han var 23 år äldre än sin då 19-åriga adept.

Det sägs att Rodin blev hennes olycka, att han stal hennes idéer och signerade hennes skulpturer. Men
Camille Claudel 20 år gammal Av César - 1884 -
César - www.camilleclaudel.asso. fr
han var också mycket stöttande även efter att Camille brutit med honom som sexpartner efter en abort**. En som däremot inte alls var stöttande var hennes mor som hatade henne eftersom hon inte var en pojke och till råga på eländet var så okvinnligt bestämd med att hon ville vara konstnär varken mer eller mindre.  Modern blev helt säkert hennes olycka. Hon slängde ut Camille Claudel från hemmet när hon blev ett par med Rodin och lät henne aldrig återkomma. Hon gjorde henne dessutom arvslös och låste in Camille Clausdel på ett mentasjukhus de sista trettio åren av hennes liv och hon besökte henne aldrig.

På de fotografier som finns av Camille Claudel ser jag en flicka med sträng fjärrskådande blick. Kanske hade hon aspergers syndrom? Ibland arbetar hon med en skulptur som här nedan tillsammans med sin goda vän Jessie Lipscomb. Lipscomb försökte få henne utsläppt från mentalsjukhuset, även läkarna höll med om att Camille Claudel inte behövde den sortens vård. Hon hade tveklöst episoder av schizofreni och förföljelsemani men hon var inte i behov av inlåsning. Hennes familj vägrade dock hämta hem henne.

Det har spekulerats i om hennes lillebror Paul Claudel avundades hennes geni, själv blev han författare men inte alls med samma verkshöjd som storasysters. Han lät henne ligga i en massgrav efter hennes
Paul Claudel 16 år gammal, skulpterad av Camille 


död 1943 medan han själv ordnade med en ståtlig gravvård där han själv författat inskriptionen. Mne han var dne ende i familjen som besökt henne på mentalsjukhuset. Det kan nog inte vara lätt att vara lillebror till ett geni till storasyster så låt oss inte döma honom för hårt. 

Numera ses Camille Claudel som en stor föregångare och innovatör inom konsten. Få vill idag absolut skulptera som Rodin men många känner nog igen den magiska realismen i Claudels skulpturer som en stil många nutida konstnärer inspirerats av. Hon valde ett dyrt och därmed svårtillgängligt material för en medellös kvinna: bronsskulpturer i ofta storslagna format.  Men det är också ett beständigt material. Under några schizofrena episoder slog hon sönder många av sina verk, men trots detta består ett nittiotal skulpturer och ett antal skisser. Dessa gör Camille Claudel till en självklar adventskalenderperson. 


* De presenteras så här på wikipedia: "The Sisters of the Christian Doctrine are primarily dedicated to the teaching and management of schools.[7] But they also run spiritual centers, orphanages, homes for the aged, and programs for the sick, the disabled, the poor, and assist such organizations as OxfamAmnesty InternationalATD Fourth World, and Entraide et Fraternité [Agriculture & Brotherhood].[17] Besides France, Belgium, Luxembourg and Algeria, they have been active in Italy since 1920, the Democratic Republic of the Congo since 1948 (in spite of the 1964 murders of seven Sisters[4]), in South Korea since 1966, Côte d'Ivoire since 1947, Chile since 1967, Romania since 1993, and, since 2010, Cambodia.[18][19] On 31 December 2005 the congregation had 572 sisters in 130 houses.[2] Its motherhouse is in Nancy.[2]"

** Det slakthus dåtidens abortörer ofta förestod skadade och dödade många kvinnor och jag kan mycket väl tänka mig att Camille Claudel blev traumatiserad för livet av denna upplevelse'. 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar