Featured Post

Läsa tillsammans

Nya testamentets flitigast förekommande textförfattare Paulus omvändes genom ett möte med Kristus på sin väg till Damaskus för att stoppa ...

onsdag 7 december 2022

St. Columba 7 december 521- 9 juni 597

 


Den irländske missionären Columba var ännu mer litteraturtokig än jag. Nog är jag förtjust i att läsa men aldrig har jag dödat för en boks skull. Det gjorde Columba när han som ung absolut ville behålla en avskrift som han gjort av Psaltaren. Hans klosteröverhuvud och lärare Sankt Finian gjorde dock också anspråk på denna avskrift. Dispyten slutade med ett slag där Columba överlevde men många andra dödades. Columba valde då att som botgöring bli missionär i Skottland för att omvända lika många skottar som det antal som hade dött vid slaget om hans kopia av Psaltaren. Han och hans klosterbröder missionerade bland de skotska pikterna. De grundade då också det kända klostret på Iona. Betydligt fler kom till tro och blev medlemmar i den keltiska kyrkan än de människor Columbas bokbesatthet hade dödat.

Detta kloster är nu återinvigt, det plundrades och stängdes ner under reformationen,  och har idag som USP fred och försoning. Columba har i modern tid även gett namn åt en missionsorganisation som är särskilt stark i Sydasien. En liten lustig detalj är att jag såg detta geografiprogram där en pilgrimsort besöks: Croag Patrick (St. Patricks berg) i Irland (börjar efter 27 minuter). En av pilgrimerna en ung kvinna från sa att hon var en Columban på väg ner från berget, hon kom från Filippinerna. Jag fick genast kolla upp denna för mig nya organisation.* 

Är inte det just likt Gud? Alltid humor och nåd, nåd och humor. Columba fick nåden att börja om i Skottland efter sitt dödliga försvar av rätten till en bok. Till slut, långt efter sin död, blir hans liv inspiration till en missionsorganisation och ett kloster i Iona som har som huvuduppgift fred och rättvisa. Dessutom kommer en ung kvinna från det fjärran Filippinerna till Columbas ungdoms Irland för mission i retur. En ö som sannerligen behöver fred och försoning efter de fruktansvärda åren av "The Troubles" i Nordirland, UK.
*The Columbans presenterar sig så här: The Society of St. Columban is an international Catholic missionary organisation centred on the Eucharist that crosses boundaries of culture and religion to reveal, by word and by action, the Good News of Jesus Christ. We participate in God’s mission and help to establish a world of peace with justice and care for the integrity of creation in solidarity with poor, exploited and marginalised communities.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar