Lille Viggs äventyr på julafton förgyllde min pappas, min och mina barns barndom. Vi har nu en bilderbok med
Viktor Rydberg ca 1890 |
Författaren till Lille Vigg är Viktor Rydberg som också skrev romantiska romaner som Singoalla och Den siste athenaren. Mest känd är han nog för sin poesi. Jag är mycket förtjust i hans sena verk "Den nya grottesången" som gjorde den gamle konservative mannen till en favorit i arbetarrörelsen. Han ar alltså den där gammaldags konservativa sorten som motsatte sig snabba revolutioner men krävde hederlighet och rättvisa som sammanhållande länk. De som nu kallar sig konservativa skulle behöva studera Rydberg. Allt det som kallas konservativt idag: nyliberal skattepolitik, kapitalets rofferi och främlingsfientlighet var främmande för Rydberg. Men så kan man ju också konstatera att den hederliga konservatism som han stod för är raka motsatsen till den nyliberala främlingsfientlighet som präglar till exempel Trump och SD. Rydbergs konservatism kan även en frihetlig kristen socialist respektera.
I "Den nya Grottesången" kritiserar Rydberg industrialismens förtingligande av människorna som arbetar i fabrikerna. Genialiskt visar han hur kungen ser sig själv som offer när han offrar människor till kvarnen som maler fram guld åt honom och Mammonprästen:
"Kanslern-Mammonsprästen kommer,
gör en sirlig bock,
säger: större arbetskraft
kräver Grotte än han haft,
vida större
än den förre,
den han hittills haft.
Dina trälars kraft förslår ej,
fastän hundratusen män,
och den helga kvarnen går ej,
om ej flere draga den.
Större, större arbetsflock
krävas för de ständigt tyngre,
ständigt tyngre kvarnstensblock.
Giv mig ock trälinnorna,
som de äldre, så de yngre!
Kungen sade: o de yngre,
o de vackra kvinnorna!
Käre präst och kansler, måtte
du förskona dem från Grotte!
Skona dem, min käre präst! -
Nej, de yngre draga bäst. -
Nå, så tag trälinnorna!
O, vad offer gör jag ej för
Grotte! "
Detta storslagna verk är väl värt att läsas än idag och tyvärr ännu mer aktuellt än då. Men så här i juletider är det två dikter som alltid återkommer: "Gläns över sjö och strand", med två underbara melodier att välja på för alla luciatåg och julkonserter, och "Tomten". Den senare kunde min pappa deklamera utantill från början till slut och därför påminns jag om honom varje jul då vi får höra denna dikt. Den tål verkligen att höras.
Rydbergs filosoferande gårdstomte är ett bra exempel på hur man kan låta saga och sanning lyfta varandra genom den goda litteraturen. Därför är den en värdig lucka den fjärde advent 2022.
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar